Onvoorspelbaar gedrag

Door Emiel1984 op zaterdag 23 januari 2010 23:22 - Reacties (34)
Categorie: Vervoer, Views: 7.323

In deze blog wil ik vragen wat de mensen zelf vinden van de situatie die ik vandaag heb meegemaakt. Omdat ik niet helemaal precies weet of ik nu fout was of de andere partij.

Toen ik vandaag in mijn woonplaats naar huis reed kwam ik de 'einde woonplaats' bordjes tegen( daar woon ik namelijk buiten). De snelheid mocht daarom van 30km\h naar 60km\h. Ongeveer 100 meter na het bordje was een auto letterlijk stapvoets aan het rijden. Ik bleef 30 rijden omdat er hier wel vaker toeristen zijn die meer op andere dingen letten dan op het verkeer. Daarnaast was er een horecabedrijf links van de auto voor mij.

Achter mij reed nog een auto en die begon wel al zijn snelheid te verhogen maar ik bleef 30 rijden want de auto voor mij leek af te willen slaan maar gaf geen richting aan.

Echter bleek deze snelheid nog te snel te zijn want ik was al snel bij de auto. De auto achter mij moest inmiddels ook afremmen omdat deze mij naderde.

We reden nog net 20 km\h. Ik had genoeg gezien en drukte daarom mijn knipperlicht aan om de auto voorbij te rijden. De auto gaf namelijk geen enkel signaal af dat deze van richting ging veranderen. Op het moment dat ik naast de auto ben slaat deze ineens linksaf om de parkeerplaats op te rijden. Het ging echt net goed omdat ik mezelf een stukje over de inrit van de parkeerplaat kon rijden. De auto achter mij moest vol in de remmen om een aanrijding te voorkomen, deze wilde net als mij er ook op dat moment namelijk voorbij.

Een stukje verderop moest ik rechtsaf. De auto die vol in de remmen moest zag ik inmiddels weer naderen want van de schrik reed ik nog steeds 20km\h. Ik draaide toen even een parkeerplaats op want ik twijfelde eraan om terug te rijden. Omdat er geen schade was en naar aanleiding van een eerder minder prettige aanvaring ben ik toch maar door gereden.

Nu een aantal uren na het incident twijfel ik eraan of ik wel de juiste beslissing heb genomen of dat ik gewoon (bijna) pech heb gehad. Ik heb het idee dat daar namelijk totaal verschillende reacties uit gaan komen. Wellicht kan ik er dan een punt achter zetten want het houd mij nu best wel bezig.

Afschrijving Auto.

Door Emiel1984 op dinsdag 9 juni 2009 14:25 - Reacties (25)
Categorie: Vervoer, Views: 7.977

Precies 3 jaar geleden kocht ik mijn eerste auto. Een honda Civic uit '91 voor nog geen 1000 euro bij een garage in Utrecht. Na 2 jaar, ongeveer 1500 euro aan onderhoud te hebben uitgegeven en bijna 40k ermee te hebben gereden, besloot ik een iets comfortabele auto aan te schaffen. De civic maakte namelijk best wat geluid en was niet echt een auto waarmee je bij je schoonouders aan kon komen rijden...

Ik had aardig wat gespaard in die 2 jaar omdat ik eigenlijk altijd aan het werk was als ik niet studeerde voor mijn HBO opleiding. Ik was daarom in staat een vrij jonge auto aan te schaffen met de nodige technische snufjes als airco en cruis control.

Uiteindelijk heb ik een jaar geleden een VW Polo Comfortline gekocht uit begin 2003 met 6 maanden bovag garantie en nog geen 100k op de teller. Nu een jaar verder staat er 15k meer op de teller en is de auto nog altijd bij dezelfde garage onderhouden.

Omdat mijn plan is om binnenkort een poosje het land uit te gaan, wilde ik graag weten wat de auto nu na een jaar nog waard zou zijn. Aangezien ik vandaag mijn APK liet doen bij dezelfde garage heb ik daarom meteen gevraagt wat de auto nu nog ongeveer waard is. Op dat moment schrok ik wel even want de afschrijving was blijkbaar opgelopen tot 4000 euro in een jaar tijd.

Ze legden uit dat ik vooral kwam door de kriesis. De auto's die in de garage stonden hadden inderdaad de prijzen waar ik vorig jaar nog van droomde. Voorlopig blijf ik dus nog minstens 2 jaar in deze auto rijden. Want als de auto continu per jaar 4000 euro minder waard wordt is hij volgend jaar al niks meer waard. Ik heb dus blijkbaar of vorig jaar teveel betaald en\of de garage bied nu geen redelijk bod meer.

Helaas bleef de teleurstelling daar niet bij vandaag. De APK werd namelijk vandaag uitgevoerd en deze kwam uit op iets meer dan 400 euro. Dit was een APK van 40 euro, een onderhoudsbeurt van 170 euro en 2 banden van 100 euro per stuk.

"Had ik nu de civic nog maar......."

Kamikaze in het verkeer

Door Emiel1984 op vrijdag 20 maart 2009 21:58 - Reacties (29)
Categorie: Vervoer, Views: 6.369

De vrijdagavond is voor mij meestal de avond om de koelkast aan te vullen. Daar rijd ik dan een aantal kilometers extra voor omdat mijn woonplaats enkel een kleine supermarkt heeft met toeristenprijzen. Daarnaast ben ik er even tussenuit na een dag werken. Ik doe dit al een jaar of twee en ben ik deze periode nooit iets extreems tegen gekomen op de weg. Natuurlijk wel kleine irritaties gehad van mensen die plotseling remmen, voorsorteren of 60 blijven rijden op een weg waar je 80 mag. Maar we blijven mensen dus fouten maken gebeurt nu eenmaal en daar heb ik dan ook echt geen problemen mee.

Zelf vind ik niet dat ik extreem goed kan rijden en raak daarnaast snel 'gespannen' in het als mensen als een gek van links\recht gaan en om de 100 meter remmen omdat ze harder gaan dan de 120 die de meeste mensen wel aanhouden. Ik zet me auto daarom als het druk is op de rechterbaan (en cruise controle aan) om de colonne van vrachtwagens maar te volgen. Ik kom dan een stuk relaxter aan op de bestemming. Heb daarnaast nooit schade gereden met meer dan 60 duizend kilometer in 3 jaar tijd achter me, ook niet door andermans schuld. Deze avond bracht bijna verandering in deze curve.

Iedereen kent het denk ik wel de termen 'wegmisbruikers' \ 'blikken op de weg'. Maar die zie je meestal lekker veilig op de bank met een zak chips voor je neus. Deze avond ben ik helaas een op wraak ingesteld persoon tegen gekomen op het moment dat ik blijkbaar een grote fout maakte.

Ik zal even een uitleg geven over wat er gebeurde bij het wegrijden van de supermarkt deze avond;
---------------------------------------------------------
Wegsituatie: Links van de uitrit is na 5 meter een scherpe bocht waar je niet doorheen kan kijken en rechts zijn na 5 meter stoplichten. De afrit kan je niet normaal afrollen omdat deze te hoog is.

Op het moment dat ik bij de uitrit stond waren er zoveel mensen voor het stoplicht dat ik en een auto voor me niet eruit konden. Toen eenmaal het licht op groen sprong kwam er ruimte en de auto voor me voegde in. De stoplichten gingen op dat moment al naar orange vervolgt door rood.

De weg was weer vrij en ik keek naar links toen rechts en rolde rustig de uitrit af aangezien deze dus wat hoog was. Net op het moment dat ik half op de weg stond kwam een gek de bocht om zetten die vol in de ankers moest om mij niet te raken. Maar gelukkig was het maar bijna dus ik rolde maar naar het stoplicht welke nog steeds op rood stond.
---------------------------------------------------------
Op het moment dat ik bij het stoplicht groen werd merkte ik dat de bestuurder die mij bijna had geraakt op zijn gaspedaal zat te stampen. Ik reed daarom maar vlotjes de bocht om want ik voelde me er al niet lekker bij. De bestuurder was daarna snel naast me beland en keek me met vuurrode ogen aan.

Ik bleef vooruit kijken en lachte maar want wist eigenlijk niet wat ik anders moest doen. Blijkbaar had ik het toen helemaal gedaan want hij drukte het gaspedaal nog even verder door om zich voor mijn auto te gooien. Eenmaal voor me gooide hij de auto vol op de rem waardoor ik bijna in zijn achterbak belande maar gelukkig nog wist te ontwijken door snel naar de linkerbaan te manoeuvreren. Onbewust gooide ik de vinger omhoog door de schrikreactie. De bestuurder begon toen na 3 remproeven eindelijk weer normaal te rijden en ik had het idee dat het over was.

Helemaal gespannen van de uitgehaalde actie vervolgde ik mijn weg. Een aantal meter voor het kruispunt ging hij blijkbaar rechtdoor. Ik zet me knipperlicht maar naar links omdat ik geen zin had om deze bestuurder nog tegen te komen.

Blijkbaar wilde hij me volgen want hij gooide de auto ook maar naar links op dat moment. Toen ik dit eenmaal door had dacht ik 'weg hier en snel, dit wordt eng', dus ging weer naar de baan voor rechtdoor welke inmiddels aan het rijden was.

Aangezien hij geen reactie liet zien terug te willen dacht ik nog mezelf bang te maken. Helaas was niks minder waar, de bestuurder zag ik in de binnenspiegel na een aantal auto's achter me weer invoegen voor dezelfde rijrichting. Dit herhaalde zich een aantal keer maar hij bleef achter me rijden tot ik bij het laatste kruispunt was beland om de stad te verlaten. Hij gooide hem voor me auto neer en ik deed gelukkig op dat moment maar direct mijn deuren op slot.

De bestuurder van naar mijn idee 20 jaar stapte uit en liet zijn autodeur open staan en bolde zijn vuisten. Helaas kon ik geen kant meer op. Hij commandeerde mij de deur open te doen en begon met dreigende stem te zeggen dat mijn vinger naar hem totaal niet kon. Toen ik probeerde te vertellen dat de remproef op een drukke weg nog veel minder kon werd hij stil. Hij begon toen maar over wat er bij de uitrit was gebeurt. Gelukkig sprong het stoplicht op groen en had de baan rechts van me blijkbaar door dat ik in een benauwde situatie zat en gaf me daarom de ruimte om weg te kunnen. De bestuurder gaf daarop nog tevergeefs een klap op mijn raam.

Nadat ik de stad uit was gereden zag ik een politieauto staan die net wilde vertrekken om een auto zonder achterlicht te assisteren. Ik knipperde nog even omdat ik het idee had nog achtervolgt te gaan worden maar ze hadden dit blijkbaar niet door en gingen de totaal andere richting op. Omdat ik in de spiegel niet de bestuurder meer zag. vervolgde ik met nog meer spanning dan voorheen mijn weg. De kilometers die daarop volgde zat ik dan ook continue in de spiegel te kijken en stopte zo af en toe maar om zeker te zijn van het af te zijn. Ik had die jongen best wel aangekund.

Nu teruggekeken op wat er is gebeurt, weet ik wel dat ik de volgende keer minstens eraan probeer te denken de kentekenplaat op te schrijven. En daarnaast de bestuurder op een ander manier probeer kwijt te raken door erachter te blijven rijden en de ruimte open te houden om weg te kunnen.