Afschrijving Auto.

Door Emiel1984 op dinsdag 9 juni 2009 14:25 - Reacties (25)
Categorie: Vervoer, Views: 7.964

Precies 3 jaar geleden kocht ik mijn eerste auto. Een honda Civic uit '91 voor nog geen 1000 euro bij een garage in Utrecht. Na 2 jaar, ongeveer 1500 euro aan onderhoud te hebben uitgegeven en bijna 40k ermee te hebben gereden, besloot ik een iets comfortabele auto aan te schaffen. De civic maakte namelijk best wat geluid en was niet echt een auto waarmee je bij je schoonouders aan kon komen rijden...

Ik had aardig wat gespaard in die 2 jaar omdat ik eigenlijk altijd aan het werk was als ik niet studeerde voor mijn HBO opleiding. Ik was daarom in staat een vrij jonge auto aan te schaffen met de nodige technische snufjes als airco en cruis control.

Uiteindelijk heb ik een jaar geleden een VW Polo Comfortline gekocht uit begin 2003 met 6 maanden bovag garantie en nog geen 100k op de teller. Nu een jaar verder staat er 15k meer op de teller en is de auto nog altijd bij dezelfde garage onderhouden.

Omdat mijn plan is om binnenkort een poosje het land uit te gaan, wilde ik graag weten wat de auto nu na een jaar nog waard zou zijn. Aangezien ik vandaag mijn APK liet doen bij dezelfde garage heb ik daarom meteen gevraagt wat de auto nu nog ongeveer waard is. Op dat moment schrok ik wel even want de afschrijving was blijkbaar opgelopen tot 4000 euro in een jaar tijd.

Ze legden uit dat ik vooral kwam door de kriesis. De auto's die in de garage stonden hadden inderdaad de prijzen waar ik vorig jaar nog van droomde. Voorlopig blijf ik dus nog minstens 2 jaar in deze auto rijden. Want als de auto continu per jaar 4000 euro minder waard wordt is hij volgend jaar al niks meer waard. Ik heb dus blijkbaar of vorig jaar teveel betaald en\of de garage bied nu geen redelijk bod meer.

Helaas bleef de teleurstelling daar niet bij vandaag. De APK werd namelijk vandaag uitgevoerd en deze kwam uit op iets meer dan 400 euro. Dit was een APK van 40 euro, een onderhoudsbeurt van 170 euro en 2 banden van 100 euro per stuk.

"Had ik nu de civic nog maar......."

Volgende: Onvoorspelbaar gedrag 01-'10 Onvoorspelbaar gedrag
Volgende: Kamikaze in het verkeer 03-'09 Kamikaze in het verkeer

Reacties


Door Tweakers user EnzoMatrix, dinsdag 9 juni 2009 14:36

Heb je dat gevraagd voor inruil of hoe moet ik dat zien. Verkopen is wat anders als inruilen. De garage moet m niet, omdat ze dan er een auto bij hebben waar ze weinig mee kunnen, daarom is de waarde voor hun weinig. Zet je m op Autotrader/Marktplaats/whatever kun je er vast nog een iets redelijker bod voor krijgen (toegegeven het is crisis) maar 4000 in een jaar, is naaierij van een garage waar je (lees ik) hem gewoon in t onderhoud heb gehouden, laat hun dan ook schappelijk zijn.

Door Tweakers user Emiel1984, dinsdag 9 juni 2009 14:42

Omdat ik dus binnenkort naar het buitenland wil is inruil niet van toepassing. Ze vertelden mij dat ik beter de auto particulier op autotrader kon aanbieden en geen sjonnies hoefde te verwachten omdat het een 'normale' auto is. Ik had persoonlijk zelf gerekent op een afschrijving van ~2k van mijn aanschafprijs vorig jaar.

Dacht zelf ook dat een VW wel zijn waarde beter zou behouden. Toen ik vertelde dat ik ervan schrok vertelden ze me dat het nu niet de beste tijd is en ze zelf niet meer konden bieden omdat er een bedrag bij komt zodat ze nog de bovag-garantie erbij te kunnen blijven leveren tegen een op dit moment 'normaal' bedrag.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 juni 2009 14:49]


Door Tweakers user EnzoMatrix, dinsdag 9 juni 2009 14:48

Ja precies, nou beter dat ze dan eerlijk zijn, en wel aangeven dat je meer krijgt voor particulier. Succes ermee :)

Door Tweakers user ScytheNL, dinsdag 9 juni 2009 15:06

Nieuwe auto's (winkel nieuw) raken in hun eerste jaar sowieso al een vierde of soms zelfs bijna een derde aan afschrijving kwijt. Ten tweede is het nu niet alleen de crisis zelf die een zo'n grote impact heeft op de "terugkrijg" waarde maar ook het feit dat de dealers zelf steeds meer marge erop willen zodat ze toch nog aardig wat verdienen als ze de auto weer verkopen. Dat heeft dan ook weer met de crisis te maken waardoor jij eigenlijk genaait word. En die marge is best wel groot geloof dat maar.
De meest waardevaste auto's zijn toch altijd de tweede/derdehandjes van pak en beet 10 jaar of ouder. Die schrijven in vergelijking toch het minst af en kom je niet voor van die leuke verrassingen te staan. De kans op verborgen gebreken en groot onderhoud is daarbij overigens minimaal groter dan bij een nieuwere auto ;)

Die Bovag garantie is trouwens een leuk praatje maar aangezien jij 15K hebt gereden en de auto bij hun in onderhoud is geweest kunnen ze zelf ook zonder extra kosten bovag garant weer verkopen. Daar hoeven ze geen herkeuring meer voor te doen.
Al met al ben je ALTIJD beter af door particulier te verkopen al moet je dan dus rekening houden met een langere wachtijd tot verkoop. VW zijn overigens wel waarde vast maar aangezien dat iedereen en zijn hond (beetje overdreven maar je snapt me wel) in een VW rijd zijn de verkoop prijzen van dealers wel vast maar als jij wilt verkopen ligt die toch een stuk lager.

Als je echt omhoog zit zou je je auto natuurlijk altijd bij een kennis op een afgesloten terrein neer kunnen zetten en laten schorsen. Als je dan weer terug komt moet je auto wel opnieuw rdw gekeurd worden maar grote kans dat dat nog altijd goedkoper is dan later een andere auto met al z'n mogelijk verborgen gebreken kopen. Nu weet je wat je hebt. Succes in ieder geval.

Editje : Een auto kan trouwens nooit maar dan ook nooit per jaar hetzelfde afschrijven.
Dit zou ten alle tijden een percentage van de laatst bekende waarde moeten zijn en nooit een standaard bedrag van bijvoorbeeld 4000 euro per jaar. Natuurlijk ligt dit ook aan het gebruik en bijvoorbeeld de staat van de auto maar als een garage dat zou beweren dan zoek gerust maar een ander op.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 juni 2009 15:14]


Door Tweakers user Ibidem, dinsdag 9 juni 2009 15:08

Ik heb exact hetzelfde momenteel met mijn vrij jonge Seat Ibiza 1.9 TDI Sport. Aangekocht in Jan 08 (net voor de crisis e.d.) en nu is deze ook met 5000 EUR in waarde verminderd. Het geld wat ik destijds besteedde aan een jonge auto met 52dkm op de teller (anderhalf jaar later zit er nu 60dkm bij, woon ver van mijn werk vandaan) kan ik nu uitgeven aan veel meer auto.

Heb besloten om de auto echt op te rijden en dan weer te gaan shoppen. Kans is groot dat je dan weer meer betaald voor een auto dan met de huidige malaise. Kortom, ken je gevoel! Erg zuur is het zeker.

Door Tweakers user M@rijn, dinsdag 9 juni 2009 15:08

Je schrijft niet af, je schaft iets aan. Als jij van plan bent om 3 jaar te doen met een auto en je rijd hem na 1 dag aan gort dan heb je wel erg snel afgeschreven ;)
Je spaart gewoon na aanschaf weer langzaam door voor een andere auto :)

Door Tweakers user Blasterxp, dinsdag 9 juni 2009 15:13

'Je spaart gewoon na aanschaf weer langzaam door voor een andere auto '

Puntje... Mijn spaargeld rij ik nu in. Door een aanschaf te doen, is er een grote hoeveelheid weg. Namelijk de afschrijving.

Als ik langer in deze auto rij, heb ik meer plezier gehad van mijn aankoop-afschrijf moment.

mijn spaargeld bouwt zich op. En inplaats van het kijken naar het aankoop-afschrijfbedrag kijk ik naar de restwaarde... en ik ontvang een bedrag terug boven op mijn weer opgebouwde spaargeld..

Niet zo gek, om er zo over te denken..

Door Tweakers user L0we, dinsdag 9 juni 2009 15:24

"Helaas bleef de teleurstelling daar niet bij vandaag. De APK werd namelijk vandaag uitgevoerd en deze kwam uit op iets meer dan 400 euro. Dit was een APK van 40 euro, een onderhoudsbeurt van 170 euro en 2 banden van 100 euro per stuk."

De enige tegenvaller die ik daarin zie zijn de 2 banden. Onderhoud en APK zie je wel aankomen toch? :).

Door Tweakers user swartzkip, dinsdag 9 juni 2009 15:26

ik bekijk het altijd zo: alles wat je in een auto stopt ben je kwijt, wellicht dat je wat terug krijgt als je hem verkoopt, maar dat is bonus.

*disclaimer: dit is makkelijker te zeggen als je in een auto van 400 rijd :)

Door Tweakers user EnzoMatrix, dinsdag 9 juni 2009 15:27

en de banden ook, als je vorige apk goed is gedaan, of je rijdt apart, en dan weet je het ook :)

Door Tweakers user L0we, dinsdag 9 juni 2009 15:37

"ik bekijk het altijd zo: alles wat je in een auto stopt ben je kwijt, wellicht dat je wat terug krijgt als je hem verkoopt, maar dat is bonus."

Auto rijden kost gewoon geld, soms wat meer dan anders :). Onderhoud vertaalt zich zelden in een hogere verkoopprijs, het gebrek aan onderhoud daarentegen vertaalt zich wel degelijk in een lagere verkoopprijs.

Dit is ook makkelijk praten, ik heb zelf een renault 5, gekocht voor §250, en doe al het onderhoud zelf.

Door Tweakers user chime, dinsdag 9 juni 2009 15:43

Banden haal je toch nooit bij de garage, die haal je bij een bandencentrale.
Is stukken goedkoper

Door Tweakers user dvdheiden, dinsdag 9 juni 2009 15:46

Afschrijving verschilt ook enorm per merk. Zo rij ik een Mazda 323 en een vriend van mij een Hyundai accent. Ongeveer zelfde bouwjaar + extra's en allebei netjes onderhouden. Alleen mijn bak heeft ietsjes meer gereden. Toch is zijn bak een stuk minder waard momenteel dan die van mij, puur vanwege het merk...

Door Tweakers user EnzoMatrix, dinsdag 9 juni 2009 15:55

@ chime, en tegen mn ouders zeg ik ook altijd dat ze een pc ook zelf in elkaar kunnen zetten ;)

Door Tweakers user RKorenberg, dinsdag 9 juni 2009 16:01

Banden van 100 euro per stuk 8)7 Wat voor banden heb je er wel niet op liggen dan...

Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 9 juni 2009 16:06

hehe ik heb een peugeot 207 feline van midden 2007, die was eind 2008 (december) nog zo'n 18k waard en is nu (6 maanden later) 16.5k waard :( km-stand is van 22k naar 33k gegaan, dus zit ook wel tegen de 20k per jaar...
of dat aan de krediet-crisis ligt of niet weet ik niet, maar als het zo doorgaat zit de afschrijving ook wel rond wat jij aangeeft in je artikel...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 juni 2009 16:08]


Door Tweakers user Tomfish, dinsdag 9 juni 2009 16:50

Banden van 100 euro vind ik nou niet echt duur moet ik zeggen, vind het wel een redelijke prijs voor een contineltaal of bridgestone bandje.

Door Tweakers user Ed1969, dinsdag 9 juni 2009 16:50

Ik kocht in 1997 een fonkelnieuwe Peugeot 205 diesel. Ik rijd hem nu nog met +300000 kms op de teller. Ik rijd veel voor mijn werk. Ik krijg nu 1000 euro 'slooppremie' op deze auto. Maar onderhoud is relatief voordelig voor deze auto en ik kan sommige dingen zelf. Ik blijf hem vrolijk doorrijden, totdat hij helemaal niets meer waard is. Het scheelt ook enorm of je hem brengt bij een 'merk-dealer' of een algemene 'BOVAG-garage'. Bij de dealer wordt je best wel uitgemolken. Was voor een kleine beurt met wat 'kleine dingen' al gauw een 300 euro kwijt, breng nu mijn auto naar de BOVAG dealer en het scheelt me bijna de helft en heel vaak nog meer dan de helft. Des te langer je blijft rijden hoe meer waar voor je geld je krijgt.

Door Tweakers user M@rijn, dinsdag 9 juni 2009 16:53

@tiger79

Vaak heeft het minder waard worden van een auto ook te maken met het soort en merk auto, franse auto's zaken gewoon sneller in waarde dan japanse of duitse auto's.

Door Tweakers user Tjark, dinsdag 9 juni 2009 16:57

Die slooppremie is alleen voor auto's van vůůr 1996...

Door Tweakers user Ed1969, dinsdag 9 juni 2009 16:59

Kreeg een reclameaanbod vd renault garage.

Door Tweakers user |sWORDs|, dinsdag 9 juni 2009 18:26

Nieuw type polo staat over twee weken bij de dealers, schrijf je zo weer 1000 euro af.

Door Tweakers user chime, dinsdag 9 juni 2009 18:44

@EnzoMatrix

Ik weet niet hoe de bandencentrales in Nederland werken, maar in BelgiŽ zetten ze daar de nieuwe banden ook ineens onder de wagen + uitlijning en controle bandenspanning.
Dus nee, je moet ze er dus niet zelf ondersteken.

Door Tweakers user thewizard2006, dinsdag 9 juni 2009 19:19

wellicht dat je hier wat mee kan??
http://www.autoweek.nl/waardebepaling.php

maar het gaat inderdaad behoorlijk snel. Zag pas een mooie Audi A6 met 120k op de teller en 3 jaar oud. Nieuwprijs 60k, nu nog 25k......

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 juni 2009 19:20]


Door Tweakers user Emiel1984, woensdag 10 juni 2009 15:15

@ thewizard2006 Op die pagina is de inkoopwaarde gelijk aan het bedrag dat ik dacht dat de garage er nog voor zou geven. Mijn vader heeft een Volvo auto die in de winkel stond en waarmee testritjes werden gedaan. Het is minstens zijn 7e volvo die hij bi dezelfde garage gekocht heeft. Vorig jaar wilde hij de auto graag inruilen voor als bij de A6 die je noemt. Hij had er 40k mee gereden en de auto niet nieuw gekocht. De teller stond toen nog onder de 70k.


@chime Met de civic ben heb ik de banden ook bij een garage laten vervangen. Was toen een stuk minder kwijt. Namelijk 300 euro voor 4 banden + uitlijnen. De APK was de eerste keer 20 euro en het jaar daarop 25 euro.

Met de civic vond ik het niet zo erg bij een willekeurige garage aan te komen maar met deze auto wil ik liever zekerheid hebben van een goede garage. De garage waar ik de civic altijd naartoe bracht reed ik de auto de garage in als of ze het een wedstrijd was(ingang garage zat aan de achterkant en daar moesten ze 500 meter voor rondrijden). Ben zelf erg zuinig met de auto dus heb liever dat de garage dat ook doet.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 juni 2009 15:28]


Reageren is niet meer mogelijk