Onvoorspelbaar gedrag

Door Emiel1984 op zaterdag 23 januari 2010 23:22 - Reacties (34)
Categorie: Vervoer, Views: 7.295

In deze blog wil ik vragen wat de mensen zelf vinden van de situatie die ik vandaag heb meegemaakt. Omdat ik niet helemaal precies weet of ik nu fout was of de andere partij.

Toen ik vandaag in mijn woonplaats naar huis reed kwam ik de 'einde woonplaats' bordjes tegen( daar woon ik namelijk buiten). De snelheid mocht daarom van 30km\h naar 60km\h. Ongeveer 100 meter na het bordje was een auto letterlijk stapvoets aan het rijden. Ik bleef 30 rijden omdat er hier wel vaker toeristen zijn die meer op andere dingen letten dan op het verkeer. Daarnaast was er een horecabedrijf links van de auto voor mij.

Achter mij reed nog een auto en die begon wel al zijn snelheid te verhogen maar ik bleef 30 rijden want de auto voor mij leek af te willen slaan maar gaf geen richting aan.

Echter bleek deze snelheid nog te snel te zijn want ik was al snel bij de auto. De auto achter mij moest inmiddels ook afremmen omdat deze mij naderde.

We reden nog net 20 km\h. Ik had genoeg gezien en drukte daarom mijn knipperlicht aan om de auto voorbij te rijden. De auto gaf namelijk geen enkel signaal af dat deze van richting ging veranderen. Op het moment dat ik naast de auto ben slaat deze ineens linksaf om de parkeerplaats op te rijden. Het ging echt net goed omdat ik mezelf een stukje over de inrit van de parkeerplaat kon rijden. De auto achter mij moest vol in de remmen om een aanrijding te voorkomen, deze wilde net als mij er ook op dat moment namelijk voorbij.

Een stukje verderop moest ik rechtsaf. De auto die vol in de remmen moest zag ik inmiddels weer naderen want van de schrik reed ik nog steeds 20km\h. Ik draaide toen even een parkeerplaats op want ik twijfelde eraan om terug te rijden. Omdat er geen schade was en naar aanleiding van een eerder minder prettige aanvaring ben ik toch maar door gereden.

Nu een aantal uren na het incident twijfel ik eraan of ik wel de juiste beslissing heb genomen of dat ik gewoon (bijna) pech heb gehad. Ik heb het idee dat daar namelijk totaal verschillende reacties uit gaan komen. Wellicht kan ik er dan een punt achter zetten want het houd mij nu best wel bezig.

Volgende: Afschrijving Auto. 06-'09 Afschrijving Auto.

Reacties


Door Tweakers user woekele, zaterdag 23 januari 2010 23:34

Mjaw, kan gebeuren... Je was er niet op uit iets fout te doen :) Geen probleem lijkt me.

Door Tweakers user mastr-dc, zaterdag 23 januari 2010 23:36

Ik ken de situatie daar niet maar die vent voor je had toch gewoon 50 kunnen rijden, 20 km/u is haast stapvoets, zeker op een baan van 60 en dus kon hij beter aan de kant gegaan zijn. Als hij in de buurt van een horeca heel langzaam rijd kan je wel half een half verwachten dat hij ergens iets gaat doen, maar dan nog had hij zijn richtingaanwijzer moeten gebruiken en eventueel in de spiegel moeten kijken. En zeker als je op een baan van 60, 20 km/u rijd kan je wel verwachten dat mensen je gaan inhalen.

Uiteindelijk was het dus meer de schuld van de andere, maar oh ja je komt dagelijks wel zon stomme situaties tegen. Het is even goed schrikken en daarna gewoon doorrijden. In zon momenten word je er weer steeds weer aan herinnerd om goed te blijven opletten in het verkeer, wat je zelf aan het doen bent en wat de anderen gaan doen.

Door Tweakers user TeslaMaster, zaterdag 23 januari 2010 23:37

Naar wat ik ervan begrijp, heb jij niks fout gedaan. Het is echter misschien een beetje grijs gebied.

Als de auto voor je af wou gaan slaan, moet hij/zij daar richting voor aangeven. Het kan echter zijn dat de auto voor je aan het zoeken was naar een straat, deze had gevonden en toen geen tijd meer had om richting aan te geven, en jou vervolgens niet zag omdat je (in zijn/haar beleving) ineens links zat in plaats van achter.

Door Tweakers user Omega007, zaterdag 23 januari 2010 23:42

Tja, in het verkeer moet je nu eenmaal signalen gebruik bij het afslaan om dit soort dingen te voorkomen anders kun je nooit voorspellen wat iemand van plan is.

Ik heb ook zoiets meegemaakt, maar dan zat ik op mijn fiets, gaf geen richting aan (vermoedelijk), sloeg linksaf en werd geraakt door een scooter die mij blijkbaar net inhaalde. Ik weet niet meer zeker of ik nou wel of geen richting aangaf maar ik had wel het gevoel dat die scooter te hard reed. Volgens de verzekering was ik 50% fout en kon dus ook 50% schade betalen.

In dit geval is de "toerist" fout want die hield zich niet aan de regels. Als je geen richting aangeeft moet je ook niet afslaan.

Door Tweakers user Emiel1984, zaterdag 23 januari 2010 23:42

@ TeslaMaster, mastr-dc en woekele:
Dat idee had ik ook wel maar aangezien er wel duidelijk een parkeerplaats was dacht ik achteraf dat ik beter had kunnen wachten tot ik daar helemaal voorbij was geweest. Daarom is de twijfel ontstaan. Ik ben echter blij dat jullie toch hetzelfde idee hebben als ik in eerste instantie had gedacht.

@Omega007
Ben ook wel is een fietsen tegen gekomen. Een jongen van een jaar of 14 denk ik dat hij was. Er was duidelijk een apart fietspad aan de rechterkant. Gelukkig zat ik in een 30km\h zone en kon ik met vol op de rem staan toch nog een aanrijding voorkomen (gelukkig). Hij sloeg namelijk ineens linksaf. Hij zwaaide nog even (denk om 'sorry' te zeggen) en ik gaf daarom maar een signaal van 'ach kan gebeuren'.

Vroeger vond ik het best leuk om auto te rijden maar door de ervaringen op de weg ben ik steeds blijer als iemand anders rijd of als ik met de fiets kan |:( . Ik kan met een 80k aan ritjes werk en studie achter me nog steeds niet zeggen dat ik altijd alles goed ik kan schatten. Had gedacht dat ik hier wel meer gevoel voor ging krijgen. Ik ben enkel veel voorzichtiger geworden na alles was ik heb gezien en meegemaakt.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 23 januari 2010 23:53]


Door Tweakers user MPeek, zaterdag 23 januari 2010 23:55

Big deal of er een parkeerplaats was: je verandert van richting, dus je word geacht je richting aan te geven. Gewoon een zondagsrijder die niet op zat te letten en ook nog eens veel te langzaam rijd. Dat soort mensen moeten meteen van de weg af en het rijbewijs moet ingevorderd worden totdat ze weer hebben leren rijden. Of ze nou de weg kwijt zijn of niet.

Door Tweakers user GemengdeDrop, zaterdag 23 januari 2010 23:56

Jah wat heet juiste beslissing. Zelf heb ik ook wel aardig wat shit in de categorie bijna ongeluk meegemaakt. Een keer ben ik zelf als voetganger aangereden op een zebrapad omdat iemand supersnel optrok vanaf een zebrapad daar 30 meter vandaan. En ik had nog zo goed gekeken voordat ik overstak. Die specifieke bestuurder had dus niet zo veel geluk. Toen ik na een minuut verdwaasd weer wakker werd met een hele file erachter ben ik van de domme schrik gewoon opgestaan "niets aan de hand" en weg gelopen. Toen had die bestuurde dus wel weer geluk want ik had een zware hersenschudding.

Zelfde situatie hier. Je had nog zo goed gekeken. Maar dan nog kan het fout gaan. Ik zou zeggen, even de adrenaline laten wegstromen en je er over heen zetten. Foutje kan gebeuren, mooi dat er geen schade is.

Of jij nou goed zat of fout? Mja, technisch gezien moet de bestuurder die voor je zat natuurlijk z'n knipperlicht gebruiken. Dus hij zit zeker fout. Aan de andere kant hoor je als bestuurder natuurlijk zelf ook op te letten en "met andere weggebruikers" mee te denken. Je had wellicht kunnen vermoeden dat die persoon daar niet bekend was en misschien een parkeerplekkie zocht. Het een en het ander is natuurlijk afhankelijk van hoe het er daar precies uit ziet, dat weet ik echt niet. Als het een volwaardige kruising is moet je ook de hand in eigen boezem steken (je dient niet in te halen op of vlak voor een kruising).

Maar goed. Hoe het ook zit, denk er even over na en zet het van je af. Zie het dan als leermomentje. Even rustig de tijd nemen komt de verkeersveiligheid altijd ten goed. Is het niet om je eigen fouten te corrigeren, dan wel de fouten van je mede weggebruikers. Gelukkig heb jij goed genoeg opgelet om de boel tot een goed einde te laten komen, en dat is het enige dat van belang is in het verkeer. Zo bekeken heb je het nog niet zo slecht gedaan dus.

Zowieso is in het verkeer iedereen altijd onderdeel van de "schuld". Ik bedoel dat de veiligheid in het verkeer altijd gebaseerd is op het punt dat in ieder geval één van de twee partijen min of meer op let. Bijvoorbeeld een simpele voorrangs situatie op een kruising. Als één van de twee gewoon doorknalt is er altijd nog de andere die dat in de gaten heeft. Of bijvoorbeeld de regel dat je niet rechts mag inhalen. Die regel maakt het verkeer overzichtelijker. Toch dien je altijd je knipperlicht aan te doen en over je schouder te kijken een paar seconden voordat je van rijstrook wisselt. Want als er dan toch ééntje naast je zit (en zoiets kan heel gemakkelijk per ongeluk) dan is er nog niets aan de hand. Er zal altijd wel een van de partijen een theoretische "schuld" hebben, maar doet dat veel ter zake? Wat er toe doet is dat we met z'n allen veilig over straat kunnen.

Ik bedoel maar. Alles is zo'n beetje relatief in deze wereld en IMHO is het eigenlijk helemaal niet zo van belang wat er nu precies gebeurd is. Als het er maar voor zorgt dat je, als je dat niet al deed, voorzichtig gaat ( of blijft) rijden.

Ik wens je veder nog veel succes :). For the record, ik val zelf onder de categorie beginnend bestuurder, maar juist daarom denk ik nog redelijk veel na over mijn eigen weggedrag.
LOL. Lijkt wel blik op de weg hier. Of wegmisbruikers, ik klink bijna als die koos .P :+

Door Tweakers user Emiel1984, zaterdag 23 januari 2010 23:59

@MPeek Mischien denk ik idd wel teveel over punten die beginnen met "maar...".
Bedankt voor je reactie.

@GemengdeDrop Bedankt voor je reachtie Koos .. ehh... Martijn bedoel ik :+ . Wellicht voel ik me er morgen beter, moet het idd gewoon even 'wegzakken'.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 januari 2010 00:05]


Door Tweakers user AMD1800, zondag 24 januari 2010 00:00

Je mag in principe niet inhalen op een kruising van wegen, maar dat was hier niet het geval lijkt mij. Als er een doorgetrokken streep was, mocht je natuurlijk niet inhalen en zat je fout.

Ik vind dat je er goed aan hebt gedaan om door te rijden. De afslaande bestuurder ging je toch of afbekken of zijn excuses aanbieden. Aan beide dingen heb je niks meer, want, gebeurd is gebeurd en alles is, hoeveel geluk dan ook, goed gegaan.

Door Tweakers user Aganim, zondag 24 januari 2010 00:02

Achteraf is uiteraard makkelijk praten. Ik heb zelf ook weleens situaties gehad waarvan ik later het idee had dat ik het beter anders had kunnen aanpakken.

Zonder het zelf te hebben meegemaakt is het altijd lastig in te schatten wat wijsheid had geweest, de kleine nuances waardoor je net die ene beslissing wel of niet neemt kan je nu natuurlijk niet overdragen.

Ik zou zeggen, leer ervan. Wacht de volgende keer even tot de auto de parkeerplaats voorbij is. Dan weet je zeker dat ie toch niet wilt afslaan.

Neem het jezelf echter niet kwalijk, uiteindelijk had de persoon voor je richting moeten aangeven én moeten spiegelen. Als hij/zij dat laatste had gedaan, had ie in ieder geval gezien dat jij ernaast zat en dus niet kon afslaan. Beide heeft ie nagelaten, wat niet jouw schuld is. Daarom is richting aangeven dus zo belangrijk.


Ik heb zelf ook bijna een aanrijding gehad, het was tijdens één van mijn eerste rijlessen. (Heel fijn, omdat nog niet iedereen dan de 'vol-op-de-rem' reflex heeft ontwikkeld, lang leve dubbele bediening.)
Ik reed in een 30 km/h zone, op de fietssuggestiestrook naast me fietst een vrij jong kind. (Jaar of 8, wat imo geen excuus is. Kennelijk was ze nog niet klaar om zonder paps of mams eropuit te trekken.)
Net op het moment dat ik er bijna naast zit, slaat ze zonder om te kijken of haar hand uit te steken linksaf. Zomaar uit het niets, geen enkele aanwijzing.

Mijn instructrice was vlotter met het vinden van de rem gelukkig, anders was dat kind op de harde wijze achter het nut van kijken en handen uitsteken gekomen. }:O Haar reactie, gortdroog: "Ze ligt niet op de motorkap, niets aan de hand".

Kind kijkt even om en fietst vervolgens onverstoorbaar verder. De rest van de les met trillende handen afgemaakt.. :P

[Reactie gewijzigd op zondag 24 januari 2010 00:04]


Door Tweakers user AMD1800, zondag 24 januari 2010 00:16

@ Aganim: Over bijna ongelukken gesproken. Ik kreeg tijdens mijn afrijden een meisje dat redelijk dicht voor de auto de weg opstapte, terwijl ik 50 reed. Volgens mij had ze geen intentie om te stoppen, nadat ik de situatie snel had beoordeeld, dus ben ik vol op de rem gaan staan. Op tijd gestopt, maar de examinator kon het niet waarderen, omdat het meisje stopte met lopen (volgens mij was dat dus niet zo voordat ik op de rem ging staan) Dan is het toch wel wat fijner als je in zo'n situatie komt als je nog les hebt... ik bedoel maar :P

Maargoed, uiteindelijk heb ik het alsnog niet gehaald. Mede doordat ik niet naar rechts keek en wel goed naar links. Heel fijn als je in je lessen toch wel altijd zowel naar links, als naar rechts keek.

Door Tweakers user Emiel1984, zondag 24 januari 2010 00:17

@AMD1800 Het onderdeel verbale en fysiek agressie hoefde ik idd maar 1 keer mee te maken. Ik dacht echter dat ik wellicht door die ervaring toch iets te snel weg was gelopen maar ben blij dat jij het zelfde idee hebt. "Daar schiet uiteindelijk niks op .." daar heb je naar mijn mening gelijk in.

@Aganim Ik denk dat ik maar ga sparen voor een helicopter. Vlieg je overal overheen en geen enkel onvoorspelbaar vliegverkeers deelnemer in de buurt ;) . Dat is zo handig aan de luchtvaart want je moet (naar mijn weten) altijd een vliegplan hebben voordat je de lucht in mag. ...Dus de andere deelnemers ook .. :Y)

@AMD1800 (2e reactie) Ik keek tijdens mijn examen extreem overdreven naar links en rechts. Toch vertelden ze mij achteraf als opmerking dat ik langer naar links danwel rechts moest kijken. Ik heb het toen gelukkig wel gehaalt :p.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 januari 2010 00:21]


Door Tweakers user AMD1800, zondag 24 januari 2010 00:29

haha, dat had ik dus niet gedaan, terwijl ik dat tijdens mijn rijlessen eigenlijk wel altijd deed. Heel erg vervelend als dat gebeurt. En ik moet ook zeggen dat ik er achter ben gekomen dat ik vies veel geluk heb gehad.. het scheen dat ik 4 meter voor een busje, dat op de voorrangsweg heen reed, langs ben gereden. De situatie was wel onoverzichtelijk, omdat ik tussen 2 auto's door ging die in het middenvak stonden voor te sorteren. En dat busje heb ik dus gezien, alleen misschien een beetje tussen die auto's door, maar duidelijk niet goed genoeg.

Ik heb hierdoor mijn theorie opnieuw moeten halen, omdat deze was verlopen ( gekloot met lenzen, omdat ik die dus moest hebben) Ondertussen heb ik de nieuwe theorie al wel, maar ben ik niet meer verder aan het lessen, omdat ik weer gedonder heb met mijn lenzen. Heel vervelend.

Ik heb je blog over die Kamikaze ook nog eens door gelezen. Wat een ervaring zeg. Liever niet nee.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 januari 2010 00:36]


Door Tweakers user Aganim, zondag 24 januari 2010 01:53

Balen AMD1800, ik ken het geëmmer met lenzen, zonder kan/mag ik zelf ook niet rijden. Onderlaatst maar weer een bril aangeschaft, juist voor de momenten dat lezen even niet uitkomen of dwarsliggen.

@Emiel1984, dan nog even een gemeente vinden waar je een heliport mag bouwen. David Hart heeft bijvoorbeeld een poging gedaan in Wassenaar, maar bleek uiteindelijk in no-fly zone te wonen.
Die zones moet je ook weer rekening mee houden met de bezoekjes aan de buren/supermarkt etc. Zou je zomaar neergehaald worden door een van links komende straaljager, omdat je net even uit koers was boven de Harskamp. :+

Door Tweakers user Swelson, zondag 24 januari 2010 08:07

Het verhaal wat je hier beschrijft, zie ik hier meerdere malen per dag, in het verkeer in China :p

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 24 januari 2010 08:56

Weet niet hoe het in NL zit, maar hier in B staat zelfs in de wegcode dat je het doorgaande verkeer niet mag hinderen. Zonder aanwijzbare reden 3x trager rijden dan de limiet kan dus al aangemerkt worden als een overtreding.

Als ik iemand tegenkom die traag blijft rijden zal ik van zodra het mag en veilig is deze persoon voorbijsteken. Ook al omdat zulke mensen vaak onvoorspelbaar rijden. Het feit dat deze links af ging slaan zonder zijn richtingsaanwijzer te gebruiken maakt dat bij een aanrijding hij in fout zou zijn geweest. Jij kon absoluut niet weten dat hij dat ging doen en hij had in zijn spiegels moeten zien dat jij aan het voorbijsteken was..

Door Tweakers user Big Womly, zondag 24 januari 2010 09:36

Buiten misschien eens vragen aan de tegenpartij of met hen alles in orde is, lijkt het me dat je correct gehandeld hebt. Er was geen schade, dus wegrijden was geen vluchtmisdrijf. Geen vuiltje aan de lucht dus ;)

Door Tweakers user MicGlou, zondag 24 januari 2010 10:10

Hele nare situatie... ik had laatst iets in dezelfde categorie; iemand die voor je rijdt en met 60/70 gaat invoegen op een snelweg waar iedereen met 120km/u voorbij vliegt! Zat ik ff met zweet in de handpalmen...

Het probleem is gewoon dat sommige bestuurders totaal, maar ook echt totaal niet in de gaten hebben wat er om zich heen gebeurd. Vaak omdat ze zo erg bezig zijn met andere dingen, (telefoneren/radio/ramptoeristen/gewoon naar iets 'interessants' kijken) Het lullige daarvan is dat ze totaal onvoorspelbaar gaan rijden; langzaam rijden, plotseling afslaan, ineens zonder reden remmen... en dan ben jij vervolgens nog de schuldige als je er tegenaan zit!

Nu zijn er al een aantal mensen die roepen dat het niet zo werkt bla bla bla, het feit is: BEWIJS HET MAAR EENS! Als jij het achterop komende of inhalende verkeer bent, ben je zo goed als altijd de lul, of je moet hele sterke getuigen hebben. Dat is zo of je nu in België of in Nederland woont.

Een heel sterk verhaal, maar 100% de waarheid, zo kan het dus ook gaan! Een collega van mij kreeg een aanrijding bij een kruispunt met stoplichten, hij had groen en ging gewoon rechtdoor. Van rechts kwam er eentje door rood en ploegt zijn auto bij hem naar binnen... mogen jullie raden wie er als schuldige werd aangewezen. En nee, het was niet de persoon die door rood reed! Want geen getuige, is geen bewijzen... dus niemand die kon vertellen hoe de lichten echt stond... oordeel rechter: rechts heeft voorrang! Zelfs in hoger beroep, pas dus maar op.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 januari 2010 10:15]


Door Tweakers user keejoz, zondag 24 januari 2010 10:48

De Belgische wet geeft zelfs aan dat het verboden is om "trager dan normaal" te rijden.

Door Tweakers user Dred, zondag 24 januari 2010 10:49

Ik heb niet alle reacties overlezen, en ik woon in België.
Maar hier is het zo dat als je een manoeuvre doet, je alle voorrang verliest, inslaan of inhalen zijn allebei manoeuvres dus is er niet zwart op wit te zeggen wie er mis was.
Echter kan ik zeggen dat een vriendin een soortgelijk iets heeft meegemaakt, zij wou inslaan (baan 70km/h) en had wel haar knipperlicht gebruikt, maar de auto achter haar heeft haar toch nog willen inhalen en zij draaide in met een botsing tot gevolg. Er is dan beslist in het voordeel van de vriendin.

tot zover de feiten, nu mijn mening over jou situatie:
Ik kan er echter in komen dat als er zonder zichtbare aanleiding 20km/h op een baan 60km/h gereden wordt, er aangekomen kan worden dat het logisch is dat je er voorbij gaat. Het is, volgens mij, aan de chauffeur van de wagen die wil inslaan om te weten dat hij uit z'n doppen moet kijken. Maar we wonen in een regeltjes-staat en niet in een staat die aan logisch denken doet, dus je bent en blijft de klos als je er toch tegen gezeten zou hebben, want bewijs maar eens dat hij niet knipperde of dat hij écht maar 20 reed. En als hij weet dat hij moet inslaan, z'n knipperlicht beter een straat te vroeg laat knipperen dan helemaal niet. Lijkt mij een typisch gevalletje van rijden zonder kijken.

@Keejoz: of ze hebben dat veranderd de afgelopen 2 jaar, of je zit iets te vertellen dat zelfs verkeersagenten niet weten ;-) Op de autostrade geld een minimumsnelheid, op alle andere wegen is er enkel een maximum snelheid, je mag zo traag rijden als je zelf wilt.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 januari 2010 10:56]


Door Tweakers user boe2, zondag 24 januari 2010 10:57

Mensen die hun knipperlichten niet gebruiken: :(
Mensen die te traag rijden (en dan zeker opritten van autostrades, ben er al meerdere malen van overtuigd geweest dat dat mijn laatste seconden waren): :(

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 24 januari 2010 11:40

Het niet gebruiken van een richtingwijzer is één van de meest irritante fouten die mensen maken. Zeker op ronde punten. Sta jij daar te wachten om er op te rijden en heb je wagen na wagen die die afslag neemt zonder zijn aanwijzer te gebruiken. Het gat is dus groot genoeg maar als er dan toch 1 doorrijd heb jij het zitten.

Door Tweakers user Aganim, zondag 24 januari 2010 13:32

Ach ja, opritten..

2-baans autoweg, 100 km/h toegestaan, ik reed netjes 100 op de teller in een Peugeot Boxer. Komt een oprit aan en zie een auto (model truttenschudder, met bijbehorende blonde doos aan boord) aankomen.

Normaal zou ik linkerbaan opzoeken, om de invoeger te ruimte te geven. Wel zo sociaal en opzich veiliger. Ware het niet dat er iemand naast me reed die nagenoeg net zo hard ging.

Dus wat denk je? Ja, hoor.. Knippertje gaat uit en mevrouw begint mijn kant op te schuiven. Al druk gebarend dat ik als de sodemieter opzij moest voor mevrouw.

Uiteindelijk durfde ze het kennelijk toch niet aan en besloot maar flink gas bij te geven en vlak voor me de autoweg op te knallen, met alle risico's vandien.

Achter me reed niets, dus waarom ze niet gewoon even de moeite heeft genomen achteraan te sluiten is mij een raadsel, zo is het mij in ieder geval aangeleerd.

Blijkbaar zijn 5 seconden eerder thuis belangrijker dan fatsoen voor sommige mensen.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 januari 2010 13:33]


Door Tweakers user SPee, zondag 24 januari 2010 13:42

@Dred: In NL hebben we hiervoor artikel 5: gevaarlijk weggedrag.
Dus als je b.v. te langzaam rijdt tijdens het invoegen kunnen de verkeersagenten je hierdoor beboeten (of zelfs rijbewijs innemen).

Stond een keer in de krant dat iemand hierdoor zijn rijbewijs had verloren. Hij ging te langzaam invoegen en werd aan de kant gezet door de politie. Toen hij weer wegreed, wou hij meteen weer op de snelweg (dus niet eerst snelheid maken). Dus de politie er weer achteraan. Deed die het daarna weer en toen hebben ze zijn rijbewijs ingenomen. :Y)

Volgens mij kunnen ze je nu zelfs naar een verplichte cursus sturen indien ze 'redelijkerwijs' vermoeden dat je niet (goed) kunt autorijden. :)

Had je (vooraf) kunnen zien wie de chauffeur is (oud/jong, man/vrouw)?
Daar kun je ook een beetje uit afleiden (of niet) wat die persoon gaat doen. Sommige 'types' hebben een vergelijkbare rijstijl, waarop je dan kunt anticiperen. Maar als dat anders is dan verwacht, is het echt gokken wat de ander wilt. En dan is inhalen/wachten een kans van 50/50.
Bij een ongeluk zouden jullie dan allebei (3) aan een 'bijzondere manoevre' bezig zijn, waarbij de 'geen richting aangeven' waarschijnlijk het zwaarste zou worden genomen. Bij een (lichte) ongeluk zou dit echter alleen een verzekerings kwestie zijn geweest. Misschien dat de andere bestuurder je dan had kunnen helpen. Gelukkig is dat niet nodig geweest :)

Door Tweakers user ElectronicAlien, zondag 24 januari 2010 13:57

Je had alle gelijk aan jouw kant, maar ik vind het toch een hele wijze en verantwoordelijke beslissing van je, om niet terug te gaan om verhaal te halen. Dit laatste had waarschijnlijk uitgemond in een ruzie. En geloof mij, dat zal je daarna nog meer bezig hebben gehouden, dan nu het geval is. Zo niet erger, want de gemiddelde nederlander pikt het tegenwoordig niet meer aangesproken te worden op zijn/haar gedrag.

Het belangrijkste om te weten is dat je niet de enige bent, en er nog veel meer mensen zijn, die balen van dit soort situaties, maar ze er toch maar bij neerleggen.

Door Tweakers user Gurneyhck, zondag 24 januari 2010 15:55

Zoals hierboven al meerdere malen gezegd, jij hebt gewoon correct gehandeld. Als ik in jouw situatie was geweest had ik eventueel wel eerst eens getoeterd of mijn lichten opgegooid, voordat ik zou inhalen. Nu zijn NL'ers in tegenstelling tot de meeste andere europeanen hier niet zó van gediend, maar boeie :D
Op zo'n manier krijg je wel de attentie van de bestuurder en zal hij normaal gezien een stuk beter opletten.

Door Tweakers user QuiCk01, zondag 24 januari 2010 18:17

Oke het is simpel. Voordat je een afslag neemt kijk je altijd binnenspiegel, buitenspiegel en over je schouder. Als de betreffende autobestuurder dit had gedaan had hij kunnen zien dat jij hem aan het was inhalen. Daar komt nog bij dat hij had moeten weten dat als hij zolangzaam reed dat hij had moet kunnen weten dat er iemand hem zou willen inhalen.
Verder: normaal gesproken doen mensen hun richtingaanwijzer een meter of honderd / twee honderd voordat ze gaan afslaan al aan. Uit jou verhaal klinkt het nu net alsof hij ineens afgeslagen is. Dat is altijd fout.

Soms rijden er ook echte horken in het verkeer zeg! Ik had wel teruggegaan om te vragen of hij wel goed in z'n hoofd is.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 januari 2010 18:18]


Door Tweakers user AMD1800, zondag 24 januari 2010 18:34

@ QuiCK01: Misschien moet je zijn blog met de titel Kamikaze in het verkeer eens lezen. Dan snap je misschien waarom Emiel niet is gestopt. Bovendien komt het letterlijk vragen of die vent wel goed bij zijn hoofd is, in mijn ogen wel erg agressief over. Zo'n situatie van agressiviteit moet je volgens mij ten aller tijde voorkomen.

Door Tweakers user Sgreehder, maandag 25 januari 2010 01:16

Als iemand zo vertwijfeld rijdt, dan is het voor een goede bestuurder niet moeilijk om gedrag in te schatten. Je had het eigenlijk allang aan moet zien komen, dan was je ook niet geschrokken, en daarna ook niet afgeleid. Het gaat ook om je houding; iedereen rijdt als een malloot, inclusief jijzelf. Als je daarvan uitgaat, komt zelden iets als een verrassing.

En verrassingen kunnen gebeuren; leer ervan zou ik zeggen.

En teruggaan om er iets van te zeggen; mwah, beetje nutteloos. Dat doe ik alleen als ik op de fiets geen voorrang krijg, even een schoen tegen de zijkant (met van de SPD klemmen). Dat soort geintjes flik je gewoon niet met 1000+ kg. metaal om je heen.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 januari 2010 01:17]


Door Tweakers user TIGER79, maandag 25 januari 2010 09:51

een kennis van mij heeft precies hetzelfde gehad alleen dat heeft toen wel in een ongeluk geresulteerd... Uiteindelijk heeft hij geen gelijk gekregen waardoor hij voor alles moest opdraaien... Precies dezelfde situatie : eerst 10 minuten met 30-40 achter iemand aanrijden op een 60 km weg en dan op het moment dat ie in gaat halen (ook netjes met zijn richtingaanwijzer) heeft de voorganger toch besloten om links af te slaan...
In zijn geval heeft de bestuurster later (na een telefoontje naar har man) nog aangegeven dat ze de richtingaanwijzer wel aan had gedaan.. Probleem was dat er geen getuigen waren dus was het niet met zekerheid vast te stellen, mijn kennis hield natuurlijk vast dat ze geen richtingaanwijzer had gebruikt... Zijn redenatie was : "als zij die wel had gebruikt had ik haar net op dat moment dus echt niet ingehaald"...
Mijn gevoel (indien het echt zo is verlopen natuurlijk) verteld mij dat zo iemand wel gelijk krijgt maar geen gelijk heeft : immers zij is een gevaar op de weg, ze rijdt te langzaam, ze let niet op (auto haalt haar in met richtingaanwijzer), ze geeft zelf geen richting aan, ze is vrouw en ze rijdt... owh, ehrm, dat laatste floepte eruit :P
Anwyays, ik zal eerlijk wezen weet niet of het hier geldt (ik heb mijn rijbewijs in Italie gehaald) maar daar wordt je tijdens rijles ingeprent dat je a) niet te hard mag rijden maar ook b) niet te langzaam : oftewel je mag GEEN verhindering zijn voor het verkeer, want dat kan net zo gevaarlijk zijn... Gezien hoeveel mensen hier dat wel zijn, ga ik ervanuit dat dat niet tijdens de rijopleiding wordt aangegeven :P

Door Tweakers user AMD1800, maandag 25 januari 2010 10:28

@ TIGER79: Dat is in Nederland ook zo :P

Door Tweakers user MazeMouse, maandag 25 januari 2010 10:57

Jij hebt geen fout gemaakt als je gewoon een normale inhaal-actie deed.
Want in dit verhaal:
-Geen richting aangeven door de toerist.
-Een goed chauffeur kijkt eerst eventjes in zijn spiegel en over zijn schouder voor hij zijn voertuig de hoek om slingert. Als hij dat gedaan had dan had hij jou gezien.

EDIT:
Ik heb een soortgelijke situatie wel eens gehad waarbij ik net aan een auto kon ontwijken. Die stond stil langs de kans bij een parkeerplaats van een restaurant/zaal. Het is rustig op de weg, geen tegenliggers in zicht dus ik verplaats al iets naar links om veilig ruim er omheen te komen.
En dan toen ik er bijna was draait die auto ineens zo de weg op...
Als ik niet al iets naar links was en daardoor kon uitwijken had ik vol in de zijkant gehangen met 60km/h (het is daar een 60weg)

Ook een gevalletje van iemand die echt niet gekeken had voor ze zonder richting aan te geven vol de weg over wil knallen.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 januari 2010 11:01]


Door Tweakers user hbsJR, dinsdag 26 januari 2010 10:19

Hey Emiel,

Ik lees je verhaal en je moet het gewoon van je afzetten. Wij zijn mensen en wij maken allemaal fouten... Als ik de situatie lees heeft de bestuurder die wilde parkeren het fout aangepakt.

Bij bijzondere verrichtingen moet je voorrang verlenen.... dus tja..... Gewoon zoiets hebben van volgende keer beter.

De bestuurder bedoelt het niet kwaad en misschien maak jij ook een keer zo'n fout.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 januari 2010 10:21]


Door Tweakers user Big Womly, dinsdag 26 januari 2010 21:16

Maar hier is het zo dat als je een manoeuvre doet, je alle voorrang verliest, inslaan of inhalen zijn allebei manoeuvres dus is er niet zwart op wit te zeggen wie er mis was.
Echter kan ik zeggen dat een vriendin een soortgelijk iets heeft meegemaakt, zij wou inslaan (baan 70km/h) en had wel haar knipperlicht gebruikt, maar de auto achter haar heeft haar toch nog willen inhalen en zij draaide in met een botsing tot gevolg. Er is dan beslist in het voordeel van de vriendin.
Het is zo dat je je manoeuvre pas mag uitvoeren als de baan vrij is. Eens je die aan het uitvoeren bent, ben jij diegen die de voorrang heeft. Maw, de persoon die aan het inhalen is, is zijn manoeuvre bezig en heeft voorrang tov de persoon die wil afslaan.

In het geval met jouw vriendin vermoed ik dat ze ervan zijn uitgegaan dat de persoon die inhaalde aan zijn manoeuvre was begonnen op het moment dat jouw vriendin al via haar richtingaanwijzers had aangegeven dat zij wou afslaan. In dat geval is de baan voor de persoon die wil inhalen niet vrij en mag hij dus niet aan zijn inhaalmanoeuvre beginnen.

Zo heb ik al een verhaal gehoord dat persoon A in de achterkant van persoon B was gereden en dat persoon B in fout werd gesteld omdat deze uit een straat kwam die voorrang moest verlenen aan auto's op de baan van persoon A. Hoewel persoon A te snel reed en het ongeval enige afstand van het kruispunt gebeurde, werd persoon B toch in fout gesteld omdat hij zijn manoeuvre had uitgevoerd terwijl de baan niet vrij was door persoon A.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 januari 2010 21:20]


Reageren is niet meer mogelijk